Boczniaki pod pierzynką

Boczniaki pod pierzynką

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • 2 średnie cebule
  • białe wino
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 100 g słodkiej śmietanki
  • pietruszka
  • 50 g masła

Wykonanie:

Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać boczniaki, przyprawić. Po kilku minutach podlać winem i sokiem z cytryny.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, żółtko wymieszane ze śmietanką i pietruszką rozsmarować na dnie naczynia. Wyłożyć masę z boczniaków, przykryć ubitymi na sztywno białkami i delikatnie wymieszać.

Zapiekać 8 min. w temp. 200 stopni.

boczniaki pod pierzynka


Anna ŚlebiodaAnna Ślebioda

Prowadzi stronę Boczniak, jakiego nie znacie, na którym publikuje przepisy z wykorzystaniem boczniaka, zachęcając tym samym do jego kupna. Kulinaria to jeden z wielu obszarów jej działania. Udziela się naukowo pisząc doktorat na temat kobiecości w niepełnosprawności, działa w Centrum Badań im. Edyty Stein, prowadzi blog Moherowa feministka, pisze artykuły dla Wielkopolskiego Portalu Internetowego Osób Niepełnosprawnych PION.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *