Chleb ziarnisty

Chleb ziarnisty

Składniki:

  • 1kg mąki poznańskiej
  • 1 szklanka otrąb(mogą być pszenne)
  • 1łyżka kminku
  • 2łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 dkg drożdży świeżych
  • 4łyżki oleju
  • 1 litr przegotowanej letniej wody

Mieszanka ziaren:

  • 1\2 szklanki siemienia lnianego
  • 1\2szklanki pestek dyni
  • 1/2szklanki pestek słonecznika

razem żeby było 1 1\2szklanki

Przygotowanie:
Wymieszać w misce wszystkie sypkie produkty. W drugiej misce wymieszać drożdże z wodą i olejem. Połączyć razem i wymieszać łyżką (drewnianą).
Foremki keksówek wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wstawić do zimnego piekarnika TO WAŻNE!, nastawić na 200*C i piec 1 godzinę.
Po upieczeniu wierzch posmarować zimną wodą.
Mi wychodzą 3 keksówki o wymiarach 30 na 10 cm(mierzone z góry).

chleb ziarnisty chleb ziarnisty

Życzę smacznego 🙂

 

 

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *