Ciasto buraczane

Ciasto buraczane

To ciasto dla prawdziwych fanów czekolady. Buraczki są tutaj niewyczuwalne, dodają jedynie ciastu naturalnej słodyczy. Świetnie smakuje z bitą śmietaną i kwaśnym owocem.

Przygotowanie: 20 min, pieczenie: 45 min

Składniki:

Na ciasto

  • 1,2 średnie buraki
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 5 jajek
  • 4 łyżki kakao (niesłodzonego)
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • laska wanilii

Na polewę

  • 1 gorzka czekolada (o nas była 90% kakao)
  • pół puszki mleka kokosowego
  • łyżka oleju kokosowego

Buraki gotujemy do miękkości (zacznijcie od tego, bo dość długo się gotuje, ok. 30 min), następnie studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę , dodajemy olej i miksujemy blenderem. Białka jaj ubijamy na sztywno. Do buraków dodajemy żółtka jajek i ksylitol, i  miksujemy.

W drugiej misce wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, sodę, kakao  dokładnie mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy buraczanej i łączymy wszystko w jednolitą masę. Do tego dodajemy ubite białka jaj i mieszamy ostrożnie łyżką.

Ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm. Smarujemy formę olejem. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.

Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy już jest zimne, przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnka dodajemy mleko kokosowe i rozpuszczamy. Ma być gorące, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną czekoladę oraz olej. Mieszamy energicznie całość ok. 2-3 minuty, aż utworzy się gęsta masa. Gotową polewę wylewamy na ciasto (boki również).

Rady: Ciasto z tych proporcji nie wychodzi bardzo słodkie (dla niektórych było za mało słodkie). Jeżeli lubicie na słodko, zwiększcie ilość ksylitolu lub miodu lub możecie użyć innej czekolady do polewy.

ciasto buraczane


Ewa Burzyńska

Ewa Burzyńska
Wraz z mężem prowadzi bloga Paleo od kuchni. Na blogu pokazujemy, że dieta bez zbóż, nabiału i cukru może być różnorodna, kolorowa i smaczna. Że nie trzeba siedzieć godzinami w kuchni, żeby coś ugotować, a dieta nie musi być katorgą, tylko stylem życia, który my sami wybieramy.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *