Ciasto mandarynkowe

Ciasto mandarynkowe

Obrazek

Ciasto mandarynkowe – nie za szybkie, ale czas oczekiwania na ugotowanie się mandarynek tylko wyostrza apetyt, wilgotne, pachnące i przepyszne.

Składniki:

4 mandarynki (mogą być nie pierwszej świeżości)

6 jajek

250g migdałów mielonych ewentualnie można zastąpić w płatkach

200g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mandarynki w całości (nie obierając) wkładamy do rondelka z gotującą się wodą i gotujemy 2 godziny, od czasu do czasu dolewamy wodę, która wyparuje. Po ugotowaniu cedzimy i pozostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do malaksera i mielimy na miazgę. Dodajemy pozostałe składniki i znowu mielimy/ucieramy jak kto woli, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Nie zdziwcie się, jak masa będzie bardzo rzadka – tak ma być! Następnie rozgrzewamy piekarnik (góra dół) do 190 stopni. Przygotowujemy foremkę – może być kwadratowa, mało prostokątna lub tortownica – smaruje tłuszczem, ja używam do tego oleju w spraju i obsypuje bułka tarta, ale można wyłożyć papierem do pieczenia. Przelewam nasza masę i wkładam do rozgrzanego piekarnika na godzinę.

Po domu unosi się mandarynkowy zapach i już nie mogę się doczekać zjedzenia choć małego kawałka 🙂

Podaje na ciepło i zimno, z lodami i bitą śmietaną lub bez.

Smakuje wyśmienicie – dlatego polecam!!!!

Smacznego!!!!!!

Post Author: admin

1 thought on “Ciasto mandarynkowe

    grafitowa

    (28 października 2012 - 23:58)

    Wygląda przepięknie i nie wątpię, że smakuje wspaniale:) Muszę wyporóbować ten przepis jak najszybciej:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *