Ciasto ucierane truskawkowo rabarbarowe :-)

Dzisiaj przepis wykonany w mojej kuchni,  smak mojego dzieciństwa i pewnie nie tylko mojego 😉

Ciasto ucierane truskawkowo rabarbarowe 🙂
Ciasto ucierane truskawkowo rabarbarowe

Składniki:
200 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania

 

Wykonanie :
Masło rozpuszczamy w rondelka i odstawiamy do osiągnięcia. Piekarnik góra dół nagrzewamy do 180 stopni C.
Do wysokiej miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i dodajemy jajka. Ubieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia,  ubieramy. Podczas ucierania dolewamy stopniowo rozpuszczone masło. Przelewamy do formy silikonowej układamy umyte truskawki i pokrojony rabarbar i pieczemy około 40 – 45 minut.
Jak wystygnie a się doczeka posypujemy cukrem pudrem 🙂

Widzicie sos na placu – to nic innego jak przetworzone owoce z kompotu, przepis znajdziesz w poradach 🙂

Smacznego!!!

Monika 🌸

nie-marnuje.pl

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *