Ciasto ZEBRA

Ciasto ZEBRA

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (2 łyżki)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2-3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Jajka należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – cały czas mieszając i wlewamy olej. Następnie do otrzymanej masy wlewamy po trochu wodę gazowaną i nadal miksujemy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Mieszamy dokładnie.

Do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy wlewamy na zmianę to ciemne to jasne ciasto.
Dla dodatkowego efektu na samym wierzchu można porobić esy floresy.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy ok. 50 minut sprawdzając od czasu do czasu czy już jest gotowe (sprawdzamy, kiedy czas wypieku dobija do 50 min).
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

CIASTO ZEBRA CIASTO ZEBRA CIASTO ZEBRA
CIASTO ZEBRA

Kasia Makarska

Testuje kosmetyki, piecze i gotuje, zwiedza, czyta książki. I wszystko po to aby później przelać swoje spostrzeżenia na blog dzieląc się nimi ze swoimi Czytelnikami.

Blogerka z Podkarpacia (Rzeszów). Kilkukrotnie organizowała spotkania blogerów – z całkiem niezłym sukcesem.
O wszystkim możecie przeczytać na jej blogu.

Kasia Makarska
malowanasloncem.blogspot.com

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *