Domowe bułeczki

Wiecie, że mieszkam na wsi i do sklepu mam około 2 km… w związku z tym często piekę swoje domowe bułeczki, chleb…

Tym razem chciałam się podzielić przepisem na moje niezawodne białe bułeczki kajzerki…

DSC_0719Składniki:

40 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
190 ml mleka
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
40 ml oleju

Przygotowanie:

Do rondelka wlewam mleko, dokładam cukier i drożdże. Na delikatnym ogniu mieszając rozpuszczam drożdże i cukier. Przelewam do dużej miski, dosypuje mąkę, sól i olej. Wyrabiam aż samo będzie odchodzić od ręki ( w razie gdyby nie odchodziło – dosyp mąki). Przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia). Z doświadczenia Wam powiem, że o wiele lepsze są drożdże świeże niż suszone, choć kiedyś byłam ich zagorzałą fanką. Po dwudziestu minutach, nastawiam piekarnik góra – dół na 180 stopni C i na blaszce z piekarnika pokrytym papierem do pieczenia formuje około 12 bułeczek. Ponownie przykrywam ściereczką i czekam około 15 minut aż wyrosną. Można bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem lub posypać mąką. Wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Czekam aż upajający zapach przesiąknie z piekarnika i rozejdzie się po całym domu… achhh… 🙂

Smacznego!!!

A TY jaki ostatnio piekłeś chleb lub bułeczki domowe…?? Pochwal się w komentarzu… 🙂

Monika – nie-marnuje.pl

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *