Domowy „Kubuś”

Domowy "Kubuś"Pewnie każdy rodzic przyzna mi rację,  że soki marchewkowo-owocowe są wspaniałe i zdrowe dla naszych pociech! Ale sprawdzaliście dokładnie ich skład? I teraz w większości głów pojawia się myśl,  o czym ona plecie,  przecież to są napoje dla dzieci, muszą być zdrowe!  Następnym razem sprawdź zamiast się zastanawiać!

Mój przedszkolak tez uwielbia wszelkiego rodzaju soki 🙂 Dlatego powstał ten soczek,  oczywiście nie obyło się bez użycia magicznego urządzenia, ale przepis podam bez jego użycia 🙂

Składniki:
200g marchewki
800 ml wody
350g jabłek obrany i bez gniazd nasiennych
1 większy banan
100g cukru
100ml soku z cytryny

Wykonanie:

Obroną marchewkę wrzucam do malaksera albo innej Kasi i rozdrabniamy najdrobniej jak się da, ewentualnie ścieramy na tarce na małych oczkach 🙂

Przekładamy do garnka, dolewamy około 300 ml wody i gotujemy do miękkości.
Jabłka i banany również rozdrabniamy, dodajemy do marchewki.
Następnie dodajemy 500 ml pozostałej wody, cukier i sok z cytryny.
Gotujemy około 20 minut od czasu do czasu mieszając 🙂

Przelewamy do butelek i po ostygnięciu przechowujemy w lodówce! Sok wychodzi dosyć gęsty,  wiec jak Ci to nie odpowiada po ostygnięciu potraktuj go blender, dolej wody przegotowanej i dopiero zamknij w butelkach! W lodówce można go przechowywać około 2 tygodni,  u mnie niestety jeszcze nigdy się tyle nie utrzymał 🙂

Masz pytanie, a może już wypróbowałeś mój przepis – napisz albo skomentuj:-)

Pozdrawiam
Monika
nie-marnuje.pl

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *