Drożdżowe pierogi z mięsem z rosołu

Drożdżowe pierogi z mięsem z rosołu

Co zrobić z tym mięsem!?! Znowu pierogi…! Może krokiety…?

Nie, nie tym razem…

Stając kolejny raz przed dylematem, jak spożytkować mięso z rosołu, stwierdziłem, że nie chce mi się bawić w lepienie pierogów, ani w smażenie naleśników na krokiety. Tym razem chciałem załatwić to bezboleśnie czyli szybko, a do tego, żeby jeszcze smakowało. Chociaż, to ostatnie jest zawsze jedną wielką niewiadomą 😉

Mając średnio rozwinięte zdolności kulinarne, opierające się głównie na kuchennych improwizacjach, szukając pomysłów, często sięgam do grafik w sieci. To tam, jeżeli coś do mnie „zagada”, staram się znaleźć jak najprostszą formę i… improwizuję. Tutaj zdaje się potwierdzać obiegowa opinia, iż faceci jednak są wzrokowcami 😉

Cóż, tym razem moją uwagę przyciągnęły pięknie rumiane, wspaniale wyrośnięte drożdżowe pierogi. Stety lub też nie, często można trafić na niedościgniony wzór, choć czasem może skłonić to do doskonalenia własnych umiejętności. Jak mnie wyszło tym razem – sami oceńcie.

Zawartość pierogów, czyli nasze mięso, to sprawa całkowicie otwarta. Ja osobiście chyba jeszcze nigdy nie zrobiłem dwa razy takiego samego farszu. Jednym razem dodaję kapustę, pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną kiełbasę lub boczek, cebulkę, innym razem grzyby, a jeszcze innym dodaję wszystko, co mam, a co moim zdaniem pasuje i mieści się w jakichś ogólnych kulinarnych ramach. O jednym chyba zawsze pamiętam – czosnek, luuubię 😉

Kwestia doprawiania, to też jest coś, co nigdy dwa razy tak samo się nie zdarza. Często, np. przy pierogach, farsz dzielę i robię wersję dla dzieci – łagodniejszą i drugą bardziej doprawioną.

Poniżej składniki na ciasto.

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20g świeżych drożdży

W związku z tym, że są to drożdżowe pierogi, zaczynamy od zaczynu.
Z powyższych ilości zabieramy całe drożdże, które rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka wraz ze słuszną szczyptą cukru. Otrzymany roztwór mieszamy z łyżką mąki i odstawiamy na 10 min żeby zaczyn zaczął pęcznieć. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy, mieszamy, mieszamy.
Dobrze wyrobione ciasto będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 min.

Teraz mamy czas na przygotowanie całej reszty: piekarnik 1800C, blacha wyłożona papierem.

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na porcje, rozwałkowujemy do około 0,5 cm i formujemy wg własnego upodobania pierogi, roladki, koperty…
Aby mieć pewność, że ciasto nam się nie rozejdzie podczas pieczenia, łączymy je „holenderskim ściegiem”, od wewnątrz smarując białkiem.
Eee… z tą holandią, to taki żarcik, chciałem mądrze zabrzmieć 😉
Oczywiście z białkiem, to na poważnie, a dodatkowo smarujemy nasze formy po wierzchu i posypujemy… czym tylko chcemy (byle rozsądnie – cukru nie polecam ;)).

Teraz do piekarnika na jakieś 25 min i… gotowe.
Można podawać z barszczykiem lub wsunąć solo, jak kto woli. Każda koncepcja podania jest słuszna, a gdy spotyka się z aprobatą „współplemieńców”, to… aż się chce, chce się takie rzeczy robić.

W związku z tym, że drożdżowe pierogi, a w zasadzie ciasto, znacznie przybiera na wielkości, może być ciężko spałaszować wszystko na raz, więc myślę, że śmiało można pierogi mrozić, wrzucając później do piekarnika na 5-10 min do odgrzania (oczywiście w nieco niższej temperaturze).

drożdżowe pierogi drożdżowe pierogi drożdżowe pierogi
drożdżowe pierogi drożdżowe pierogi

Gorąco polecam!
święty jak diabli

Post Author: admin

3 thoughts on “Drożdżowe pierogi z mięsem z rosołu

    MonikaP.

    (9 listopada 2016 - 09:27)

    Muszę wypróbować ten przepis:)

      admin

      (8 stycznia 2017 - 19:50)

      Moniko, bardzo mi będzie miło, jak wypróbujesz ten przepis, i koniecznie daj znać, jak Ci poszło…:)

    Janusz Wasser

    (1 grudnia 2016 - 13:43)

    Czy mi się wydaje czy storna co jakiś
    czas przestaje działać ?

Odpowiedz na „Janusz WasserAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *