Jak nie marnować jedzenia po Świętach?

Witam Was po Świętach!!!

Brzuchy pełne, lodówki również, a w głowie kłębi się pytanie, jak nie zmarnować tyle jedzenia…??
Już nadchodzę z moimi propozycjami Jak nie wyrzucać jedzenia po Świętach…?
nie-marnuje.pl po Świętach
Oto moje subiektywne sposoby na nie-marnowanie!

Barszcz czerwony przelewamy do butelki z korkiem lub słoika, wkładamy do lodówki, tak możemy go trzymać do tygodnia, pamiętaj, aby później go nie zagotować ponownie, a tyko pogrzać, wtedy nie straci koloru (aby nie stracił koloru, możesz zetrzeć do niego jednego lub dwa buraki)

Uszka z grzybami przecież rzadko kiedy mamy okazję do ich robienia, mają taki wyjątkowy smak tylko w wigilię, więc gdy ugotujesz ich nadmiar, dodaj do nich oleju, tak aby wszystkie były nim pokryte i zamroź, gdy najdzie Cię ochota wrzuć na kilka chwil do gotującej się wody i gotowe

Zupa grzybowa u mnie znika szybko, więc nie mam na nią żadnego sposobu

Zupa groch ze śliwkami suszonymi zupa bardzo specyficzna, u Nas gotuje jej się nie wiele, bo nie wszyscy za nią przepadają, dlatego gdy zostaje ląduje w słoiku i wychodzi z gośćmi, którym najbardziej smakowała

Tak, pamiętajcie, że nie tylko przed kolacją Wigilijną robimy delegację zadań, po Wigilii również delegujemy, tym razem jedzenie, aby nic się nie zmarnowało!!!

Kapusta z grochem zawsze jest jej dużo, wszyscy chętnie się nią zajadają, więc część mrożę, część zostaje do obiadu w drugi dzień świąt, a część w słoikach „dostaje nogi” i wychodzi razem z gośćmi

Kapusta z grzybami jest jej troszkę mniej niż z grochem, ale postępujemy tak samo jak z Kapustą z grochem

Karp smażony czasem jest go za dużo, więc chętnie go mrożę i wyciągam po miesiącu i mam obiad jak znalazł

Filety rybne smażone patrz opis karpia

Śledzie na różne sposoby (po kaszubsku, w śmietanie i w oleju) zawsze przekładam do słoików i szczelnie zamykam, wstawiam do lodówki i tak mogą nawet do tygodnia wytrzymać, choć nigdy się to nie udaje, bo zawsze na śniadanie i kolacje świąteczną lądują na stole

Ryba po grecku w tym roku pierwszy raz przyszła do Nas wraz z nowymi gośćmi, którzy zawitali do Nas pierwszy raz, część jej została i przechowuje ją w pojemniku plastikowym, aby zapach z lodówki nią nie przeszły

Pierogi z kapustą i grzybami tu procedura taka sama jak w przypadku uszek, mogą przebywać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy

Pamiętajcie, aby rzeczy, które wkładacie do zamrażalnika dobrze opisać, nie zapominając o dacie !!!

nie-marnuje.pl po Świętach

Kruche ciasteczka gdy nie zostaną zjedzone lądują w metalowej puszce i są jak znalazł dla młodych kolędników

Piernik zawijam szczelnie w folie aluminiową i trzymam w chłodnym miejscu

Ciasto drożdżowe i sernik zamrażam w małych porcjach i mam gotowe ciasto dla nie zapowiedzianych gości, lub jak przyjdzie na nie ochota

Kutia (choć w moim domu tylko raz ją robiłam) to gdy Wam zostanie można przygotować strucle makową

Resztki wina i soków (tak u Nas pije się wino do kolacji na lepsze trawienie) i rzadko kiedy zostaje, ale gdy tak się stanie wlewam je do pojemników na kostki lodu, a potem mam jak znalazł do sosów czy gulaszu

Resztki pieczeni opisaną zamrażam i kolejny obiad gotowy

Wędlinę zawsze po Świętach zostaje jej u mnie nadmiar, dlatego kroje ją na kosteczkę, podsmażam na patelni z cebulką i wkładam wystudzoną do zamrażalki, a potem gotową wyciągam przy robieniu pizzy lub zapiekanek.

U mnie to na tyle, masz jakieś swoje sposoby na nie-marnowanie jedzenia po Świętach, znasz inne, którymi chcesz się podzielić, a może potrzebujesz porady, co zrobić z konkretną rzeczą, czekam z niecierpliwością na Twój komentarz, gdziekolwiek się nie znajdzie!

A gdybyś chciał/a być na bieżąco z moim blogiem, serdecznie zapraszam do zapisania się do newsletter-a, dostaniesz wiadomość gdy ukaże się wpis na moim blogu, żadnego spamowania, żadnego udostępniania adresu, wszystko zostaje u mnie! Zapraszam!!!

Pozdrawiam
Monika
nie-marnuje.pl

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *