Zupa Krem z dyni

Jestem, tak jak obiecałam zupa krem z dyni, z poślizgiem jednio dniowy, ale pokonał mnie wczoraj mój własny domowy internet 🙁

Ale do dzieła, pewnie co nie którzy z Was pomyślą, od razu zupa krem 🙁 i jeszcze na dodatek z dyni ?  Tak, krem z dyni, przysmak jesienny, który znajdzie swoich zwolenników w każdym domu 🙂

Składniki:

800 gr dyni (bez pestek i bez skóry), 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku, 800ml wody, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka vegety (najlepiej swojej domowej), 1 kostka rosołowa (też najlepiej swoja, ale o tym później), szczypta imbiru mielonego (jeżeli wolisz aby zupa była ostrzejsza w smaku dodaj trochę więcej), biały pieprz, cukier i sól do smaku. Śmietana i pestki dyni.

Wykonanie:

Cebulkę pokrojoną w kosteczkę podsmażam na łyżce oleju, dodaje zmiażdżony czosnek, duszę na małym ogniu, dosłownie kilka chwil, dodaje pokrojoną w niewielką kostkę dynię, dodaje wodę i przyprawy i gotuje około 25 minut. Po tym czasie sprawdzam miękkość dyni, gdy jest miękka odstawiam do wystygnięcia na około 30 minut. Biorę blender do ręki i miksuje całość.

Do ozdoby dodaje kleks śmietany, i prażę na suchej patelni pestki dyni, tylko uwaga, aby się nie przypaliły:)

Krem podaje z groszkiem ptysiowym, kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni 🙂

Krem z dyni
Krem z dyni

Smacznego!

Post Author: admin

2 thoughts on “Zupa Krem z dyni

    dronka

    (25 października 2014 - 16:08)

    przetestowalam, super, cala rodzinka sie zajada!szybkie, proste i bardzo smaczne!

      darynieba

      (25 października 2014 - 16:19)

      Bardzo się cieszę, że smakowało 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *