Lemoniada

LEMONIADA nie tylko na upalne dni…

Do przygotowania tego, jakże zdrowego specyfiku, potrzebujemy:

  • około 2 litry wody (zależnie ile potrzebujecie pić)
  • cytryna ewentualnie limonka
  • ogórek
  • kilka plasterków imbiru
  • listki świeżej mięty
  • ewentualnie cukier do osłodzenia

Wodę, najlepiej przegotowaną i odstaną, wlewamy do naczynia, w którym będziemy podawać lemoniadę.
Wrzucamy plasterki cytryny (lub limonki), pokrojone na grubsze kawałki plasterki ogórka oraz dorzucamy cieniutko pokrojone plasterki imbiru.
Pozostawiamy (najlepiej na kilka godzin) aby się ostało i przeszło zapachem i smakiem. Można wszystko wymieszać aby było szybciej.
Tuż przed podaniem wrzucamy kilka listków świeżej mięty.
Lemoniadę można podawać z kostkami lodu – o ile temperatura na to pozwala 😉
Ma ona specyficzny i cierpkawy smak, więc może nie każdemu przypaść do gustu, ale na upalne dni na pewno każdy po nią sięgnie.
Dla tych, którzy wolą lżejszą wersję sugeruję użycie samego ogórka i mięty (bez pozostałych składników).

Mam nadzieję, że przepis na lemoniadę trafi do Ciebie 🙂
Następnym razem zachęcam do wykorzystania jednego z moich przepisów, które są na blogu.

Pozdrawiam Cię serdecznie
Kasia

 

lemoniada lemoniada lemoniada

Kasia Makarska

Testuje kosmetyki, piecze i gotuje, zwiedza, czyta książki. I wszystko po to aby później przelać swoje spostrzeżenia na blog dzieląc się nimi ze swoimi Czytelnikami.

Blogerka z Podkarpacia (Rzeszów). Kilkukrotnie organizowała spotkania blogerów – z całkiem niezłym sukcesem.
O wszystkim możecie przeczytać na jej blogu.

Kasia Makarska
malowanasloncem.blogspot.com

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *