Łosoś zapiekany z musztardą

Łosoś zapiekany z musztardą

Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm sam nie umie wytworzyć), dlatego chętnie go serwuję mojej rodzinie – do czego i Was zachęcam! Poniższe danie jest bajecznie proste do zrobienia i do tego wybornie smakuje.

Czas przygotowania: około 5 minut

Czas pieczenia: 25minut

Danie dla 2 osób (u mnie + dziecko)

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego łososia
  • musztarda dijon
  • sól i pieprz
  • koperek lub pietruszka
  • oliwa

Jeżeli masz łososia ze skórą, oddziel ją od reszty ryby. Łososia delikatnie oprósz solą i pieprzem, a następnie nasmaruj musztardą. Odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą i przełóż do niej łososia. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia posyp rybę posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Proponuję podać z ryżem i lekką sałatką skropioną octem balsamicznym.

 

Łosoś zapiekany z musztardą Łosoś zapiekany z musztardą

 


Paulina Grochowska

Paulina Grochowska

Prosto ze Szwajcarii prowadzi blog Oli Loli New Life, poświęcony głównie tematom okołorodzicielskim. Skutecznie promuje wspólne gotowanie z dzieckiem, zdrowe odżywianie i kreatywne spędzanie wolnego czasu. Znajdziecie u niej proste i szybkie do wykonania przepisy kulinarne, idealne dla zapracowanych kobiet i zajętych mam.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *