Makaron wstążki z boczniakami

MAKARON WSTĄŻKI Z BOCZNIAKAMI

Składniki:
  • 400 g boczniaków
  • 3 pomidory
  • pęczek pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • pęczek szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 400 g makaronu wstążki
  • sól, pieprz
  • łyżka masła do smażenia
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml wermutu
  • 100 g zimnego masła
  • 25 ml śmietany

Przygotowanie:

 

Boczniaki umyć i pokroić. Pomidory z blanszować, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. W międzyczasie przesmażyć grzyby, dodać do nich pomidory, zioła i czosnek. Podlać białym winem i wermutem, chwilę poddusić. Dodać posiekane zimne masło i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Makaron podawać z gorącym sosem.

Makaron wstążki z boczniakami


Anna ŚlebiodaAnna Ślebioda

Prowadzi stronę Boczniak, jakiego nie znacie, na którym publikuje przepisy z wykorzystaniem boczniaka, zachęcając tym samym do jego kupna. Kulinaria to jeden z wielu obszarów jej działania. Udziela się naukowo pisząc doktorat na temat kobiecości w niepełnosprawności, działa w Centrum Badań im. Edyty Stein, prowadzi blog Moherowa feministka, pisze artykuły dla Wielkopolskiego Portalu Internetowego Osób Niepełnosprawnych PION.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *