Marchewkowe boczniaki

Marchewkowe boczniaki

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 400 g marchwi
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka
  • 150 g kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Boczniaki umyć, wysuszyć i pokroić. Marchew obrać i pokroić w grube plasterki. Obrać czosnek i cebulę. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w plastry; przesmażyć na oleju. Dodać marchew i grzyby, smażyć kolejne 10 min. cały czas mieszając. Przyprawić na pikantnie. Posiekać pietruszkę, dodać ze śmietaną do reszty składników.

Podawać gorące, najlepiej z chlebkiem pita.

Marchewkowe boczniaki


Anna ŚlebiodaAnna Ślebioda

Prowadzi stronę Boczniak, jakiego nie znacie, na którym publikuje przepisy z wykorzystaniem boczniaka, zachęcając tym samym do jego kupna. Kulinaria to jeden z wielu obszarów jej działania. Udziela się naukowo pisząc doktorat na temat kobiecości w niepełnosprawności, działa w Centrum Badań im. Edyty Stein, prowadzi blog Moherowa feministka, pisze artykuły dla Wielkopolskiego Portalu Internetowego Osób Niepełnosprawnych PION.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *