Mini kotleciki z kurczaka z rosołu

Mini kotleciki z kurczaka z rosołu

Nie każdy lubi odgrzewanego kurczaka z rosołu. Często spotykam się ze stwierdzeniem, że jest po prostu bez smaku. Co zrobić, żeby ten smak z kurczaka wydobyć? Spróbujcie przygotować mini kotleciki. Można wyczarować ich nieskończenie wiele wersji, wszystko zależy od Waszej kreatywności i zasobów lodówkowych. Są zdrowe, lekkostrawne, chętnie zjadane przez dzieci. A przy okazji są również świetną alternatywą do pozbycia się niewykorzystanych resztek warzyw z lodówki.

Z podanych proporcji przyrządzimy około 20 kotlecików.

POTRZEBUJEMY:Mini kotleciki z kurczaka
☆ mięso z połowy 2kg kurczaka z rosołu
☆ 2 marchewki z rosołu
☆ pozostałe warzywa z rosołu: pół selera, 1 pietruszka
☆ pół czerwonej papryki
☆ 1 pomidor
☆ kawałek pora – ok. 6 cm
☆ 1 jajko
☆ 2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej (może być każda inna)
☆ bazylia
☆ sól
☆ pieprz
☆ oregano
☆ słodka papryka mielona
☆ olej kokosowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka obieramy z kości. Drobno siekamy. Przekładamy do miski. Wszystkie warzywa również bardzo drobno kroimy w kosteczkę. Dodajemy do kurczaka. Doprawiamy małą łyżeczką bazylii, oregano i papryki. Solimy i pieprzymy do smaku. Wbijamy jedno jako, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy. Formujemy małe kuleczki, które smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym.

Podajemy z ulubionym sosem (czosnkowy, jogurtowy, musztardowy) lub ketchupem.

Mini kotleciki z kurczaka


Anna Maja Wasilewska

http://sokowirowkadrinktruck.blogspot.com/

Post Author: admin

6 thoughts on “Mini kotleciki z kurczaka z rosołu

    Ula z prostoofinansach

    (6 września 2016 - 17:54)

    Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie często „niechcianego” mięsa z rosołu 🙂

      admin

      (8 stycznia 2017 - 19:54)

      Dziękuję… 🙂

    aniaodgotowania

    (6 września 2016 - 20:02)

    No i w końcu ktoś zabiera się za to podobno suche i niedobre mięcho! 😉 Ja tam dotychczas albo „objadałam”z kości po wyjęciu z rosołu, albo dorzucałam do miseczki z bulionem, ale to jest świetna alternatywa, żeby kolejna porcja jedzenia nie znalazła się wśmietniku – brawo! 🙂

      admin

      (8 stycznia 2017 - 19:54)

      Dziękuję i pozdrawiam…:)

    Kasia | Ograniczam Się

    (13 września 2016 - 19:10)

    Świetna inspiracja! Też kiedyś robiłam podobne kotleciki, wychodzą całkiem dobre! Mięso z rosołu można też dodać jako farsz do naleśników. Próbowałaś?

      admin

      (8 stycznia 2017 - 19:53)

      Kasiu, nie próbowałam, ale w niedługim czasie na pewno wypróbuje…. a do tortilli próbowałaś…??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *