Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

Wersja 1

Składniki:

  • 330 ml wody lub mleka
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy lub pół laski wanilii
  • 20 gram oleju
  • 15 gram mąki kokosowej
  • 20 gram skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 60 gram mąki gryczanej
  • 50 gram mąki ryżowej
  • łyżka czegoś słodkiego = miodu, cukru trzcinowego, melasy

Wersja 2

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 2 jajka
  • 15 gram oleju
  • 30 gram tapioki, skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 40 gram mąki gryczanej
  • 40 gram mąki ryżowej
  • pół banana dużego
  • łyżka miodu
  • pół laski wanilii

Laskę wanilii przeciąć na pół i wyjąć ziarenka, dodać do składników i wszystko zblendować. Konsystencja jest znaczniej rzadsza niż w tradycyjnych naleśnikach ale wychodzą równie idealnie. W trakcie należy parę razy przemieszać ciasto ponieważ skrobia osadza się na dnie. Życzę smacznego

Naleśniki bezglutenowe


Anna SpiakAnna Spiak

Wegetarianka od ok 12 lat, staram się żyć w zgodzie z naturą. Wraz z mamą prowadzimy ogromny ogród, z którego plony wystarczają na wyżywienie naszej rodziny.  Dużo mrozimy, wekujemy i suszymy. W dzień jestem pełno-etatową mamą, a wieczorami prowadzę własną działalność.

facebook.com/haftelie

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *