Nie marnuje – wędlina

Jak pewnie w większości domów, tak i u mnie po świętach pozostało dużo wędlin i okrawków boczków, bigos już się znudził, a na pizzę nikt o dziwo nie miał ochoty, więc tym razem poszła na tapetę Fasolka po bretońsku… 🙂

fasolka po bretońsku
Składniki:
* 500 g fasoli – „jaś”
* 300 g kiełbasy
* 150 g okrawków wędlin i boczku
* 100 g przecieru pomidorowego
* 4 ząbki czosnku
* 1 cebula
* majeranek, kminek mielony
* sól, pieprz, mielona papryka

Fasolę moczymy przez co najmniej dwie godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. W trakcie gotowania można dołożyć kawałek boczku. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również wędliny oraz kiełbasę i smażymy na oleju. Dodajemy do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, majerankiem, kminkiem, mieloną papryką, posiekanym i utartym z odrobiną soli czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania przyprawiamy potrawę solą
i pieprzem.
A Ty jak wykorzystasz pozostałości wędlin, czekam na Twój komentarz…:)
Pozdrawiam
Monika
nie-marnuje.pl

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *