Nie marnuje – wykorzystuje:)

W tej kategorii służę swoją pomocą:)

Zostały Ci resztki, nie wiesz jak je wykorzystać!

PISZ – a rezultat na pewno Cię zaskoczy!

Post Author: admin

5 thoughts on “Nie marnuje – wykorzystuje:)

    grafitowa

    (18 grudnia 2012 - 18:30)

    To ja mam takie pytanie, prośbę o przepis na coś, gdzie można wykorzystać cztery tabliczki gorzkiej czekolady:)

      darynieba

      (18 grudnia 2012 - 20:40)

      A więc jak dla mnie BROWNIE czyli amerykańskie ciasteczka bardzo czekoladowe:)))))

      Składniki na 20 ciasteczek, jak zrobisz z podwójnej porcji akurat wejdą 4 czekolady…:)))
      2 jajka
      130g cukru
      1/2 łyżki mocnej kawy
      20g masła
      200g gorzkiej czekolady połamanej na kostki
      30g przesianej mąki pszennej
      1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      50g orzechów delikatnie pokruszonych (orzechy jakie lubisz)
      50g białej czekolady też połamanej na kawałeczki

      Wykonanie:
      Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem do 160 stopni). Wymieszaj jajka, cukier i kawkę. Najlepiej mikserem około 7- 8 minut.
      Rozpuść masło i czekoladę na parze (miseczka na rondelek z gotującą się wodą). Kiedy się roztopią ostrożnie zdejmij z rondelka i odstaw na 5 minut, a najlepiej wlej do roztrzepanych jajek i bardzo ostrożnie wymieszaj całość.
      Do całości dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, a następnie orzechy i pokruszoną czekoladę białą:) Mieszamy delikatnie, ale bardzo krótko, tak jak to bywa przy mufinkach.
      Blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i łyżeczką ułóż na niej w równych odstępach kleksy ciasta. Piecz przez 10 minut, aż ciasteczka podrosną. Ich wierzch lekko popęka, ale w środku będą półpłynne.
      Ja nie umie się opanować i zawsze wcinam gorące, ale na zimno też są pyszne…:)
      Smacznego…:))))

    grafitowa

    (19 grudnia 2012 - 20:03)

    Dziękuję, na pewno skorzystam:)

    grafitowa

    (7 stycznia 2013 - 22:11)

    A co zrobić z dużą ilością suchych wafli?

      darynieba

      (8 stycznia 2013 - 08:19)

      Wafle suche – kruszymy, łączymy z miękkim masłem i mamy idealny spód pod ciasta:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *