Polędwica domowa

Jak wiecie, albo nie wiecie,  uwielbiam domową wędlinę, tym razem przyszła kolej na wypróbowanie nowego przepisu znalezionego przypadkiem w starych notatkach 🙂

Składniki:
500 g schabu bez kości
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli
Czosnek i papryka suszona

Wykonanie:
Schab porządnie myje, do salaterki wsypuje cukier i obtaczam mięso. Zawijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 24 godziny.

Polędwica domowa

Po wyjęciu wylewam powstały płyn, dokładnie płukam i powtarzam czynność z solą,  również na 24 godziny i obwijam folią spożywczą.

 

Polędwica domowa

Po wyjęciu z lodówki znowu płukam i  schab obtaczam w czosnku i papryce mielonej i wkładam do zamrażalnika na 10 dni owinięty w folię.

Jeżeli 10 dni wytrzymasz to podziwiam, ja nie daje radę zawsze podjadam wcześniej 🙂

 

Wypróbowałaś/eś ten przepis, chcesz podobny napisz, odpiszę 😘

Smacznego!

Monika
nie-marnuje.pl

Post Author: admin

4 thoughts on “Polędwica domowa

    Danusia

    (25 listopada 2014 - 21:18)

    A gdzie pieczenie, wędzenie albo coś innego…?

      darynieba

      (25 listopada 2014 - 21:49)

      Właśnie brak – tu stosujemy solankę i zamrażalnik 😀

    Danusia

    (26 listopada 2014 - 21:21)

    Dobre takie? Jak będziesz robiła to daj spróbować 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *