Porada – nabiał

Tak jak pisałam w ostatni poście z poradami rozpoczynam cykl porad z najczęściej wyrzucanych produktów w Polsce… dzisiaj naszło mnie na nabiał…

– doskonały smak i piękny kolor rosołu uzyskasz, wrzucając do niego w trakcie gotowania kawałek suchego żółtego sera;

śmietana nie zważy się, jeśli przed wlaniem jej do zupy dodasz do niej odrobinę słodkiego mleka i dokładnie wymieszasz;

biały ser przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z kostką cukru. Pozostanie wówczas długo świeży i wilgotny;

żółtka do ciasta nabiorą intensywniejszej barwy, kiedy posypiesz je odrobiną soli;

– pieczeń będzie soczysta w środku i z chrupiącą skórką na zewnątrz, jeśli przed wstawieniem jej do piekarnika posmarujemy ją białkiem jaja kurzego;

– do deserów z owocami, do przekładania ciast, naleśników, napełniania babeczek, rurek czy ptysiów zamiast śmietany można wykorzystać gęsty jogurt typu greckiego, doprawiony do smaku cukrem pudrem;

DSC_0067– biszkopt będzie bardziej puszysty i delikatny, jeśli jajka przeznaczone do ciasta włożysz przed użyciem na 5 minut do ciepłej wody;

– plamy z długopisu najlepiej usunąć, mocząc jej przez kilka godzin w kwaśnym mleku, a następnie piorąc zgodnie z zaleceniami producenta;

A teraz czekam na Twoje rady dotyczące nabiału… 🙂

Pozdrawiam
Monika – nie-marnuje.pl 🙂

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *