Risotto z pieczarkami i boczniakami

Risotto z pieczarkami i boczniakami

Składniki:

  • 15 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczniaków
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g ryżu do risotto
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • tymianek
  • kilka kulek różowego pieprzu
  • 90 g parmezanu

 

Wykonanie:

Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Pieczarki poprzekrawać na pół.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek przesmażyć pieczarki, dodać cebulę, czosnek i ryż. Poddusić, przyprawić. Podlać winem i rosołem, podgotować. Dodać grzyby suszone razem z wywarem oraz listki laurowe. Gotować ok. 20 minut ciągle mieszając.

Na oliwie z oliwek przesmażyć boczniaki. Przyprawić solą, pieprzem, listkami tymianku oraz różowym pieprzem. Dodać do risotto na ok. 5 min. przed końcem gotowania. Dodać połowę posiekanego parmezanu. Wyjąć listki laurowe, przyprawić na pikantnie.

Przed podaniem posypać pozostałym parmezanem

Risotto z pieczarkami i boczniakami


Anna ŚlebiodaAnna Ślebioda

Prowadzi stronę Boczniak, jakiego nie znacie, na którym publikuje przepisy z wykorzystaniem boczniaka, zachęcając tym samym do jego kupna. Kulinaria to jeden z wielu obszarów jej działania. Udziela się naukowo pisząc doktorat na temat kobiecości w niepełnosprawności, działa w Centrum Badań im. Edyty Stein, prowadzi blog Moherowa feministka, pisze artykuły dla Wielkopolskiego Portalu Internetowego Osób Niepełnosprawnych PION.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *