Roszponka z boczniakami

Roszponka z boczniakami, pomidorami i mozarellą na ciepło

Składniki (2 porcje):

  • 200 g przebranej i umytej roszponki
  • 300 g świeżych boczniaków
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie sera mozarella
  • pęczek cebulki
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól i świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st., włączyć funkcję grillowania.

Boczniaki smażyć na patelni (najlepiej na oleju arachidowym) stale mieszając, do momentu aż delikatnie zmniejszy się ich objętość. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić i poczekać, aż będą letnie.

Mozarellę, pomidory i cebulkę pokroić w plasterki.

Roszponkę osuszyć w suszarce do sałaty. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wymieszać z cebulką, przykryć boczniakami, następnie wyłożyć pomidory, ponownie przyprawić, na końcu mozarellę. Skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek, wstawić do rozgrzanego pieca. Zapiekać do momentu, aż mozarella zacznie się topić. Dłuższe trzymanie w piekarniku spowoduje, że sałata straci swoją chrupkość.

Przepis ze strony chefkoch.de

Roszponka z boczniakami

 


Anna ŚlebiodaAnna Ślebioda

Prowadzi stronę Boczniak, jakiego nie znacie, na którym publikuje przepisy z wykorzystaniem boczniaka, zachęcając tym samym do jego kupna. Kulinaria to jeden z wielu obszarów jej działania. Udziela się naukowo pisząc doktorat na temat kobiecości w niepełnosprawności, działa w Centrum Badań im. Edyty Stein, prowadzi blog Moherowa feministka, pisze artykuły dla Wielkopolskiego Portalu Internetowego Osób Niepełnosprawnych PION.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *