Zakwas na barszcz czerwony

Tak jak obiecałam, przepis na zakwas już wpada na bloga… a jest to idealny dla niego czas… a więc zapraszam….

Zakwas na barszcz czerwonySkładniki:

1 kg buraków
5 szklanek wody
4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 łyżeczka cukru do wody
garść kminku
3 ziela angielskie
1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych (czyli nie wylewamy a przetwarzamy)

Wykonanie:

Wodę z cukrem gotuje i odstawiam do ostygnięcia,w tym czasie obieram buraki i rozdrabniam je w malakserze lub kroje na plasterki około 5mm grubości. Do kamiennego garnka (ja używałam słoika,w którym zawsze kisze ogórki) wkładam buraki, dodaje wszystkie przyprawy i zalewam letnią wodą z cukrem oraz dolewam wodę z ogórków kiszonych. Przykrywam gazą i zostawiam w kuchni (musi być temperatura pokojowa) na 4 – 5 dni. Przecedzam przez gazę i przelewam zakwas do butelek najlepiej z ciemnego szkła. Zamykam i przechowuje w lodówce lub zimnej piwnicy do 2 tygodni.

A, że barszczyk na wigilie chyba w każdym domu jest, więc zakwas idealnie się sprawdzi.

Smacznego!

Monika
nie-marnuje.pl

Post Author: admin

2 thoughts on “Zakwas na barszcz czerwony

    […] keks, pasztet, zupa grzybowa (zupę gotuje moja Mama) 23 grudnia: sernik, barszcz czerwony z mojego zakwasu, śledzie w różnych postaciach, ryba po grecku 24 grudnia: smażenie filetów: karpia, […]

    Nie marnuje wody... -

    (16 grudnia 2015 - 08:07)

    […] Wodę z ogórków kiszonych wykorzystuje do zakwasu na barszczyk czerwony. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *