Zapiekanka z boczniakami

ZAPIEKANKA Z BOCZNIAKAMI

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 500 g boczniaków
  • koperek
  • prażona cebulka
  • 2-3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • mleko lub śmietanka

Wykonanie:

Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree z koperkiem.
Boczniaki podsmażyć na maśle, dodać prażoną cebulkę i doprawić solą, pieprzem i vegetą), podlać mlekiem lub śmietaną.
W naczyniu żaroodpornym układać na przemian puree i boczniaki. Na samej górze rozlać kilka roztrzepanych jajek (doprawić solą i pieprzem).
Zapiec w piekarniku 20 – 30 min. w temp. 180 -200 stopni.

zapiekanka z boczniakami


Anna ŚlebiodaAnna Ślebioda

Prowadzi stronę Boczniak, jakiego nie znacie, na którym publikuje przepisy z wykorzystaniem boczniaka, zachęcając tym samym do jego kupna. Kulinaria to jeden z wielu obszarów jej działania. Udziela się naukowo pisząc doktorat na temat kobiecości w niepełnosprawności, działa w Centrum Badań im. Edyty Stein, prowadzi blog Moherowa feministka, pisze artykuły dla Wielkopolskiego Portalu Internetowego Osób Niepełnosprawnych PION.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *