Zapiekanka ziemniaczana

Danie z rodzaju czyszczenie lodówki czyli ekonomia – gastronomia po mojemu:)

Składniki:

ziemniaki

boczek

cebula

kiełbasa

ser żółty

oliwa

sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obieram i kroje w plastry, boczek i kiełbasę również w plasterki, ale można też w kostkę:) Jak chcesz aby zapiekanka była w miarę szybko podgotuj ziemniaki do średniej miękkości.

Naczynie do zapiekania smaruje oliwą i warstwami układam składniki: ziemniaki boczek, kiełbasa, cebula, przyprawy, ziemniaki, boczek, kiełbasa, cebula i przyprawy, staram się to dość mocno ugniatać, ponieważ zawsze w czasie zapiekania kurczy się:) Na wierzchu posypuje startym żółtym serkiem.

Nastawiam piekarnik na 180 stopni z opcja góra dół i zapiekam od 1 do 1,5 godziny w zależności od wielkości naczynia i jego zawartości:)

 

Do zapiekanki zawsze możesz dołożyć wszystkie warzywa, które zajmują miejce w lodówce, a nie masz pomysłu na ich wykorzystanie.

 

Smacznego!

Post Author: admin

1 thought on “Zapiekanka ziemniaczana

    Dorota

    (17 grudnia 2012 - 23:54)

    Spróbowałam i muszę przyznać,że pychotka i w dodatku banalnie prosta w przygotowaniu 🙂 Polecam! palce lizać!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *