Ziemniaki nadziewane pieczarkami

Ziemniaki nadziewane pieczarkami

Ziemniaki nadziewane pieczarkami to świetna propozycja na obiad, gdy nie masz czasu stać przy garnkach. Wszystko robi się praktycznie samo, a dane smakuje wyśmienicie. Soczyste pieczarki z cebulą i lekką sałatką to także świetna propozycja dla osób poszczących w piątek czy unikających mięsa.

Składniki:
Ziemniaki nadziewane pieczarkami• 6­8 dużych ziemniaków
• 500g pieczarek
• 2 cebule
• kawałek masła
• sól i pieprz
• opcjonalnie: ser na wierzch

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj i ugotuj razem ze skórką
2. Na maśle podsmaż pieczarki z cebulą. Przypraw je solą i pieprzem (ja dodaję jeszcze szczyptę oregano)
3. Z nieco twardych ziemniaków wydrąż środki i napełnij je farszem pieczarkowym.
4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
5. Zapiekaj około 20­30 minut, tuż przed końcem tego czasu posyp je serem by zdążył się rozpłynąć
6. Podawaj z sałatką – u mnie rukola polana sosem z jogurtu naturalnego i zmielonego czosnku.

Bon Apetit!

 


Paulina Grochowska

Paulina Grochowska

Prosto ze Szwajcarii prowadzi blog Oli Loli New Life, poświęcony głównie tematom okołorodzicielskim. Skutecznie promuje wspólne gotowanie z dzieckiem, zdrowe odżywianie i kreatywne spędzanie wolnego czasu. Znajdziecie u niej proste i szybkie do wykonania przepisy kulinarne, idealne dla zapracowanych kobiet i zajętych mam.

Post Author: admin

1 thought on “Ziemniaki nadziewane pieczarkami

    Ania

    (4 kwietnia 2016 - 08:22)

    hmm pychotka… i jakie szybkie i w całej kuchni pięknie pachnie… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *