Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą

Ogólnie nie jadamy strączków, jednak czasem mamy gości, którzy nie jedzą mięsa. Dlatego dla nich zaserwowaliśmy pyszną zupę z soczewicą. Wyszła bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i mocno pomidorowa.

Składniki na wywar warzywny:

  • 3 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 duży por
  • 1 seler
  • natka pietruszki (dobrze jest ją związać, żeby później wyjąć z wywaru)
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz

Z podanych składników gotujemy wywar na zupę.

Reszta składników:
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe puszki pomidorów (lub 4,5 świeżych)
  • 2 papryki (kolor dowolny)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 250 g soczewicy (my dodaliśmy zieloną)
  • szczypta kminku

Na początku soczewicę namaczamy w misce ok. 30 min.
Następnie pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dodajemy wyciśnięty czosnek, pomidory z puszki i przecier. Całość dusimy przez 5 minut.
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Całość blendujemy. Do zupy dodajemy dokładnie opłukaną soczewicę i kminek, i gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupa z soczewicą


Ewa Burzyńska

Ewa Burzyńska
Wraz z mężem prowadzi bloga Paleo od kuchni. Na blogu pokazujemy, że dieta bez zbóż, nabiału i cukru może być różnorodna, kolorowa i smaczna. Że nie trzeba siedzieć godzinami w kuchni, żeby coś ugotować, a dieta nie musi być katorgą, tylko stylem życia, który my sami wybieramy.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *