Żurek Wielkanocny na domowym zakwasie

Żurek Wielkanocny na domowym zakwasie

Wiem, że to już ostatni dzwonek, aby zabrać się za Żurek Wielkanocny, ale tak naprawdę, nie znam zbyt niewielu osób, które mogą pozwolić sobie na swobodne rozłożenie przygotowań w czasie. Tak czy inaczej Żurek Wielkanocny jest potrawą, której chyba nie może zabraknąć w te święta na stole. Dlatego nie zwlekając przedstawiam Wam mój sposób na Żurek Wielkanocny na domowym zakwasie, który (jestem tego pewna) przypadnie wszystkim do smaku.

Przygotowanie:
Aby przygotować zakwas, do wysokiego naczynia kamionkowego (ja wykorzystuje to w którym kisze ogórki) wsyp mąkŻurek Wielkanocnyę, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj, dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kromkę chleba, wymieszaj ponownie.Odstaw w ciepłe miejsce na 3 do 5 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia!

Po 3-5 dniach, a najlepiej w sobotę wieczór (gdy żurek przygotowujesz na Wielką Niedzielę) przystępujemy do dalszych czynności.
Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż, a następnie zalej go wodą, dodaj umyte i obrane warzywa.
Po pół godziny wyciągnij warzywa, dodaj ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku.

Podawaj z jajkiem na twardo, kawałkami kiełbasy i kleksem śmietany.

Składniki:

Zakwas:

  • 2 szklanka mąki żytniej
  • 6 szklanki letniej wody
  • 6 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 kromki razowego chleba najlepiej swojej produkcji

Wywar:

  • 4 marchewki
  • 1 seleraŻurek Wielkanocny
  • 4 korzenie pietruszki
  • 1 por większy
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 400g wędzonego boczku
  • 8 białych kiełbasek (ja dodaje cienkie)
  • 10 średnich ziemniaków
  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

 

Smacznego!

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *